Voet- en enkelklachten

Je hebt moeite om een stukje te lopen, opstaan uit bed en de eerste stappen zijn pijnlijk, hardlopen lukt niet meer zonder pijn, je enkel voelt onzeker en instabiel aan…het zijn allemaal voorbeelden van klachten aan je voet of enkel die je in de weg zitten.  En dat is heel irritant en vermoeiend!

Voetklachten komen veel voor. Tussen de 10-24% van de bevolking heeft voetklachten. Bij ongeveer 60% van de gevallen gaat het om klachten van de voorvoet. In de algemene bevolking zijn de meest voorkomende voetklachten van mensen van 65 jaar en ouder: pijn (60%), cosmetische bezwaren en/of problemen met schoeisel door standafwijkingen van de tenen (20%), doof gevoel of tintelingen (12%) en last van jeuk of zwelling (8%). Als voetklachten langer dan vier weken duren, leiden ze vaak tot verminderde mobiliteit, vooral bij mensen van 65 jaar en ouder.

Maar voetklachten en enkelklachten komen ook veel voor bij jonge mensen: kinderen, pubers en adolescenten. Sporters met voetklachten of enkelklachten worden vaak belemmerd in hun sport (turnen, voetbal, volleybal etc), of moeten zelfs helemaal stoppen. Dat is begrijpelijk, maar vaak onnodig. In veel gevallen kan fysiotherapie of manuele therapie een uitkomst bieden.

Voetklachten kunnen allerlei oorzaken hebben. De functie van de enkel en de knie kunnen een oorzaak hebben in het ontwikkelen van deze klachten. Maar ook de heup en zelfs de onderrug kunnen van invloed zijn op het ontstaan van de klachten. Als dit het geval is, dan is het natuurlijk van belang dat hier aandacht aan gegeven wordt. Voetklachten bestaan meestal lange tijd. De voornaamste klacht is pijn. Ruim de helft van de mensen met voetklachten zoekt hiervoor hulp in het (para)medische circuit. Kennis van de anatomie van de voet en van de bouw van de schoenen van de patiënt is noodzakelijk om een goede diagnose te kunnen stellen.

Aandoeningen van de achtervoet

Hierbij is er een doffe pijn onder de hiel als gevolg van een overbelasting van de hiel door een te zware belasting van de hiel of atrofie van het vetkussen. Manuele therapie, aanpassing in belasting en het doen van oefeningen kunnen zeer effectief zijn.

Artrose (slijtage) of artritis van het onderste spronggewricht

Dit gewricht ligt direct onder het enkelgewricht (het bovenste spronggewricht). Artrose en artritis kunnen pijn veroorzaken. Manuele therapie, aanpassing in belasting en het doen van oefeningen kunnen ook hier zeer effectief zijn.

Hielspoor

Een lokale irritatie op de plaats waar de peesplaat onder de voet op het hielbeen aanhecht (mediaal onder de hiel) of waar de korte voetspieren aanhechten op het hielbeen. Het aanpassen van de belasting en het doen van hele gerichte oefeningen zijn effectief bij het verminderen van de pijn.

Tarsaletunnelsyndroom

Door druk op een zenuw in de voet ontstaan pijn en tintelingen, die uitstralen van de binnenzijde van de enkel en achtervoet tot in de voorvoet.

Peesontsteking binnenzijde enkel

Er is pijn, soms zijn er ook knerpende geluiden bij bewegen en verdikkingen in het verloop van deze pees, die juist achter en onder de knobbel aan de buitenzijde van de enkel loopt. De aanhechting kan hard en verdikt zijn (os tibiale externum). Hierbij is het aanpassen van de belasting op de pees van belang. Ook het doen van gerichte oefeningen kunnen bijdragen in het herstel.

Achillispeespijn of ontsteking(tendinitis)

Een achillespeesontsteking kan zeer pijnlijk zijn. De pijn zit in het verloop van de achillespees boven het hielbeen (69% van de gevallen), en/of juist op de aanhechting van het hielbeen (16% van de gevallen). Er is vaak ook zwelling rondom de achillispees. De functie van de enkel, heup en de knie kunnen een oorzaak hebben in het ontwikkelen van deze klachten. Als dit het geval is, dan is het natuurlijk van belang dat hier aandacht aan gegeven wordt.

Exostose van Haglund

Dit is een pijnlijke, vaste tot harde zwelling ter plaatse van de achterzijde van het hielbeen.

Hielbursitis

Behalve een bursa/slijmbeurs ter plaatse van de aanhechting van de achillespees is er ook een bursa die voor de achillespees ligt. Beide slijmbeurzen kunnen ontstoken raken.

Last van voet- of enkelklachten?

We kijken graag wat we voor je kunnen doen, boek nu een intake.

Bedankt Chris, voor je begeleiding tijdens mijn herstel en de weg terug om weer de sport te kunnen beoefenen waar ik zo van hou! Bedankt voor al je oefeningen, je uitleg en je inzet. Jij hebt mij het vertrouwen weer teruggegeven in mijn lijf. Heel erg bedankt!
PS, voor wie een goede fysio zoekt…..Fysio Chris ,100% aanrader!
.”

Linda Velthuis

42 jaar