Kaakklachten, duizeligheid en oorsuizen (Tinnitus)

Kaakklachten zijn klachten die te maken hebben met het kauwstelsel. Dit stelsel bestaat uit het kaakgewricht, het gebit en de kauwspieren. Kaakproblemen ontstaan meestal door overbelasting van de kauwspieren. Als gevolg van tandenknarsen, nagelbijten, kaakklemmen, lipbijten, wangbijten, kauwgum kauwen, penbijten of het persen van de tong tegen het gehemelte kan deze overbelasting ontstaan. Ook stress kan een rol spelen.

De meest voorkomende kaakklachten zijn:

  • pijn of vermoeidheid van de kauwspieren;
  • het niet goed kunnen openen van de mond;
  • pijn van het kaakgewricht;
  • knappende of krakende kaakgewrichten;
  • overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen;
  • abnormale slijtage van het gebit.

Ook oor-, hoofd- en nekpijn kunnen samen gaan met kaakpijn of kaakklachten.

De behandeling van kaakklachten:
Na eerst je klachten in een vraaggesprek goed in kaart te hebben gebracht, worden een aantal metingen en testen aan uw kaak gedaan. Daarna wordt samen met jou een behandelplan gemaakt. Hoe die behandeling  er precies uitziet, hangt af van de klachten en de oorzaak. Soms moet het kaakgewricht soepel gemaakt worden of moeten juist de kaakspieren meer gaan ontspannen. Het kan ook betekenen dat je oefeningen mee voor thuis krijgt.

Oorsuizen / Tinnitus

Een piep in het oor die nooit weg lijkt te gaan, een constante ruis of een vervelend gebrom. Al deze klachten vallen onder tinnitus. Het geluid kan constant aanwezig zijn, maar ook komen en gaan of veranderen in volume; dan weer harder dan weer zachter. Herken je dit? Dan ben je zeker niet de enige: maar liefst één op de tien Nederlanders zegt last te hebben van oorsuizen.
Tinnitus komt voor op iedere leeftijd, maar naarmate de leeftijd toeneemt, neemt ook het aantal mensen met tinnitusklachten toe.

Ontstaan

Er zijn verschillende verklaringen voor het ontstaan van tinnitus;

Gehoorbeschadiging

Tinnitus die ontstaat als gevolg van een gehoorbeschadiging of -verlies. De gehoorschade kan plots ontstaan, bijvoorbeeld door een hard geluid, een klap tegen het hoofd of tegen het oor. Geleidelijk verlies gebeurt bijvoorbeeld bij het ouder worden of door regelmatige blootstelling aan (te) harde muziek of lawaai.

De beschadiging kunnen zo klein zijn dat die geen problemen hoeven te geven bij het horen. Maar de hersenen proberen het gehoorverlies op te vullen; waardoor tinnitus kan ontstaan.

Overprikkeling of een overgevoeligheid van het zenuwstelsel.

Bij overprikkeling reageert het lichaam sterker dan eigenlijk nodig is. Ze zeggen ook wel eens dat de zenuwen “te gevoelig afgesteld” staan. Een voorbeeld is dat het brandalarm al afgaat bij een theelichtje, in plaats van pas af te gaan bij een echte brand. Hierdoor kan je geluiden horen, die er in werkelijkheid niet zijn.

Somatische of Somato-Sensorische Tinnitus

Uit steeds meer onderzoek blijk dat, in een deel van de gevallen, tinnitus kan worden beïnvloed door positie en functie van het hoofd, de kaak of de nek(wervels). Dit geldt ook voor een (te) hoge spierspanning in het gezicht, kauwstelsel of de hals-, nek- en schouderspieren

Invloed van stress op tinnitus

Tinnitus wordt vaak verergerd door stress, dit kan negatieve stress zijn (werkdruk, zorgen of verdriet) maar ook positieve stress (te druk met leuke dingen).

Als er eenmaal sprake van tinnitus dan kan de tinnitus op zichzelf ook weer stress geven. De tinnitus kan bijvoorbeeld als angstig of bedreigend worden ervaren. Wat als de tinnitus niet meer overgaat? Kan ik nog wel blijven werken? Piekergedachten of focus op de klachten kunnen tinnitus ook weer erger maken.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat ál deze factoren een rol spelen (die elkaar versterken) op het ontstaan of verergeren van tinnitusklachten.

Behandeling Tinnitus

Mensen krijgen regelmatig te horen dat ze maar moeten leren leven met tinnitus. Toch is er vaak wel iets aan te doen. Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de behandeling van tinnitus. Wat voor jou de beste behandeling is, hangt af van het soort tinnitus en de oorzaak.

De gespecialiseerde fysiotherapeut (orofaciaal) kan helpen de beweeglijkheid van de (nek)wervels en het kaakgewricht te verbeteren; de spierspanning in de hoofd- en halsregio te verminderen en ook helpen te voorkomen dat je die opbouwt. Door bijvoorbeeld aandacht voor je houding of het doen van bepaalde oefeningen.

Duizeligheid en BPPD

Duizeligheid komt heel veel voor en is meestal niet ernstig of levensbedreigend.  Mensen diedit hebben vinden het erg vervelend, het kan je namelijk enorm beperken in het dagelijks leven.

Wat is duizeligheid?

In het algemeen wordt onder duizeligheid een gevoel dat de positie van lichaam of hoofd niet klopt in relatie tot de omgeving. De sensatie die men ervaart kan nogal verschillen. Het kan gaan om draaierigheid, zweverigheid, het gevoel alsof de wereld om je heen draait of het idee dat je zelf rond tolt. Hierbij kan het gevoel bestaan dat je gaat vallen. Verder kunnen er verschijnselen zijn, zoals angst, zweten, misselijkheid en braken.

Evenwichtsorgaan

Normaal gesproken krijgt ieder mens voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en over de positie die het lichaam daarbinnen inneemt. Die informatie is afkomstig van de volgende deelsystemen:
– Het evenwichtsorgaan (vestibulair systeem). Dit ligt in het rotsbeen en vormt met het binnenoor het slakkenhuis. Het evenwichtsorgaan is gevoelig voor veranderingen van de stand van het hoofd.
– De ogen. Als men de ogen sluit is lopen of stilstaan moeilijker.
– Het gevoel in de spieren en pezen; dit noemen we propriocepsis.  Signalen uit de benen en de nek geven informatie over de stand van het lichaam en van het hoofd ten opzichte van het lichaam.

Al deze informatie wordt verwerkt in de hersenstam en de kleine hersenen. Van daaruit gaan prikkels naar de spieren van het lichaam, zodat iemand zijn houding kan aanpassen en zijn evenwicht bewaart.
Er gaan ook signalen met informatie naar de grote hersenen waar het bewustzijn zit. Als daar verkeerde of nog niet bekende signalen binnenkomen, ontstaat het gevoel van duizeligheid. Duizeligheid is in feite de ervaring van een gevoel dat op zichzelf niet gemeten kan worden.

Oorzaken van duizeligheid

Duizeligheid kan meerdere oorzaken hebben;

  • slijtage, schade of een ontsteking aan het evenwichtsorgaan of oor (vestibulair systeem)
  • lage bloeddruk of stoornis in de doorbloeding van de kleine hersenen,
  • gespannen nek- en kauwspieren of verminderde functie van de nekwervels veroorzaken wel eens duizeligheid (cervicogene duizeligheid).
  • dysfunctionele ademhaling zoals hyperventilatie,
  • depressiviteit of angst (emoties en stress)
  • sommige vormen van migraine geven als bijverschijnsel duizeligheid

Gebruik van medicatie, alcohol of drugs kan ook van invloed zijn.

Hieronder vind u een toelichting op veelvoorkomende vormen van duizeligheid

BPPD (Benigne Paroxismale Postitie Duizeligheid)

Deze vorm van duizeligheid wordt ook wel draaiduizeligheid of positieduizeligheid genoemd en wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat er een soort gruis of kristallen ontstaan in de kanalen van het evenwichtsorgaan. Zij geven hiermee onjuiste, verwarrende informatie door aan het brein waardoor je duizelig wordt.
Deze vorm van duizeligheid komt vaak voor. Het kenmerkt zich doordat het opkomt bij bewegingen van het hoofd. Zoals bij bukken, omhoog kijken, gaan liggen, omdraaien in bed of juist bij opstaan. Het duurt soms even voor u duizelig wordt. De aanval duurt meestal niet lang, seconde tot minuten, maar kan best hevig zijn. Soms gaat het samen met misselijkheid of zweten.

Neuritis Vestibularis

Bij neuritis is er sprake van een ontsteking aan de zenuw van het evenwichtsorgaan. Als gevolg hiervan is er gedeeltelijke of volledige uitval van een evenwichtsorgaan. je voelt je dan behoorlijk duizelig met soms bijkomende misselijkheid. Dit kan een paar dagen duren. Daarna kan je er toch nog wat last van hebben. Deze restklachten zijn met oefeningen van de fysiotherapeut (vestibulaire oefeningen) te behandelen.

Ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière kenmerkt zich door duizeligheid, verminderd gehoor en soms oorsuizen of een vol gevoel in het oor. De aanvallen van duizeligheid kunnen minuten, uren of dagen duren en meestal ben je daarbij misselijk. De diagnose en behandeling vindt plaats door een (KNO-)arts. In de periode tussen de aanvallen door, kan een orofaciaal fysiotherapeut je helpen, doordat die uw evenwicht en balans verbeteren zodat u zich tussentijds wel beter en stabieler voelt.

Cervicogene Duizeligheid

Deze duizeligheid komt door een vorm van bewegingen van uw nek. Je voelt je licht in je hoofd en onstabiel. Pijn in de nek, misselijk of wazig zien komen daarbij regelmatig voor. De duizeligheid kan minuten tot uren duren. Behandeling van deze duizeligheid zal zich richten op verbeteren van de nekfunctie en verminderen van spierspanning in dit gebied.

Onderzoek en behandeling van duizeligheid

Diagnose en behandeling gebeurd meestal door een arts of neuroloog. De symptomen en oorzaken, en daardoor ook de behandeling van duizeligheid, verschillen sterk van elkaar. Veruit het belangrijkste deel van het onderzoek is jouw eigen verhaal. Op grond daarvan kan vaak al vermoed worden wat de oorzaak van de duizeligheid (geweest) is en welk onderzoek eventueel nog gedaan moet worden.

De behandeling van duizeligheid is verschillend;  meestal krijg je medicatie van een arts.

Onze gespecialiseerde fysiotherapeut kan je helpen om -een deel van- je duizeligheid en je klachten te verminderen door advies en leefregels, specifieke bewegingen met het hoofd te maken en oefeningen om je evenwicht te verbeteren of je hersenen te laten wennen aan de situatie.

Last van kaakklachten?

We kijken graag wat we voor je kunnen doen, boek nu een intake.

Bedankt Chris, voor je begeleiding tijdens mijn herstel en de weg terug om weer de sport te kunnen beoefenen waar ik zo van hou! Bedankt voor al je oefeningen, je uitleg en je inzet. Jij hebt mij het vertrouwen weer teruggegeven in mijn lijf. Heel erg bedankt!
PS, voor wie een goede fysio zoekt…..Fysio Chris ,100% aanrader!
.”

Linda Velthuis

42 jaar